Door digitalisering groeien de mogelijkheden voor cybercriminaliteit, onder meer doordat we steeds meer data produceren over onszelf en onze interacties met anderen.
De meeste mensen beseffen niet hoeveel informatie er online over hen te vinden is. Cybercriminelen maken gebruik van deze informatie om het vertrouwen van mensen te winnen en zo toegang te krijgen tot persoonlijke accounts (bijvoorbeeld van hun bank) of de systemen van bedrijven. Door thuiswerken nemen de veiligheidsrisico’s voor bedrijven en organisaties verder toe. De apparatuur die mensen thuis gebruiken is kwetsbaarder voor digitale aanvallen door hackers en/of phishing en andere vormen van bedrog.
Waar we vóór de pandemie al meer en meer online winkelden, is het tijdens de coronacrisis pas gemeengoed geworden online te borrelen, workshops te doen of eten in restaurants te bestellen. Al deze interacties laten sporen na. Bovendien zijn nieuwe gebruikers van digitale diensten en altijd extra kwetsbaar voor cybercriminaliteit.